top of page

N. Zoltán - Modern Rusztika -Nagykőrös

"Családi házunk földszintjének átalakításához kértünk segítséget, miután a számtalan lehetőség, a szaküzletek óriási kínálata csak elbizonytalanított és nyomasztott bennünket. Így utólag is csak megerősíteni tudjuk, hogy jól döntöttünk, mert a végeredmény teljesen "ránk szabott", egyedi lett és élvezettel használjuk.

A tervezés minden pillanatát élveztük, a megbeszélések kellemes légkörben, stresszmentesen zajlottak. Mindig számíthattunk segítségükre, biztos hátteret adtak a felújítási munkák és a kiegészítők beszerzése alatt is. Nagyon hálásak vagyunk lelkiismeretes munkájukért."

filozófia

Rideg, barátságtalan, sötét. Általában ezek a gondolatok fogalmazódnak meg először az emberben, amikor hasonló enteriőrbelsőket tekint meg. Az ilyen stílusban megálmodott lakásbelsők első ránézésre sötétnek és hidegnek tűnnek, már-már élhetetlennek hatnak.

 

A valóság azonban más.

 

Tudjuk, hogy felgyorsult világunkban mérhetetlenül sok impressziót kell feldolgoznunk a nap folyamán. Egymást követően folyamatosan történnek az események, ha nem éppen fizikai tapasztalatunkban, akkor digitális világunkban. Tv-készülékünk, számítógépünk, mobiltelefonunk és az egyéb médiák folyamatosan közvetítik felénk az igaz és álhírek tömkelegét.

 

Ezernyi dolgot kell fejben tartanunk: időpontokat, eseményeket, programokat, kapcsolatokat, ígéreteket, árakat. A mindennapjainkat áthatja egyfajta állandósult stressz és teljesítménykényszer.

 

Az ember, ha nem elég szemfüles és pedáns, a lelke a történések és információk forgatagában könnyen felaprózódhat. Állandóan készenlétben kell lennünk, hogy a hirtelen jött helyzetekre a legideálisabban tudjunk reagálni. Ez a mi minden nap folytatott, belső harcunk és eközben Lelkünkre szemernyi időnk sem marad..

 

Itt jön képbe a lakberendezés.

 

Tudjuk, hogy a környezet befolyásolja az egyént. „Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent.” (Hermes Trismegistus) A bejövő impressziókat úgy kell megválogatnunk, hogy azokból előnyt nyerjünk, feltöltekezzünk és segítségükkel regenerálódjunk. Otthonunknak, közvetlen környezetünknek ez a feladata, ez a lakberendezés elsődleges célja.

 

Otthonunkat úgy kell megtervezni, hogy mindennapjainkat és életstílusunkat a lehető leghatékonyabban lekövesse, kézre álljon, szinte egy egységes energiafolyamként működjünk együtt vele. Kiszámíthatatlan világunkban szükségünk van otthonunk segítségére, a lecsendesülésre, ahol elmélyülhetünk, önmagunk lehetünk.

 

Mit jelent ez a lakberendezés nyelvén?

 

Az egyik legfontosabb érzékszervünkkel, a szemünkkel csupán egy körömnyi nagyságú képet látunk tisztán. Az egész képet az agyunk rakja össze az elvárásaiból és a részletekből, szerencsénkre automatikusan. Fontos, hogy a lehető legjobban letisztázzuk ezeket a részleteket, hogy tudatalattinkat ne terheljük fölösleges információkkal.

 

Ehhez a koncepcióhoz a minimál és az indusztriális stílus modern és letisztult elegye áll a legközelebb, rugalmasan keverve az egyéb lakberendezési irányzatokkal. Ezekben az enteriőrökben minimalizáljuk a fölösleges impressziókat, elrejtjük a használaton kívüli tárgyainkat. Megszabadulunk a fölösleges sallangoktól, szükségtelen tárgyainktól, rejtegetett, nem használt lomjainktól. Ehhez egyfajta minimál, fegyelmezett életstílus szükséges. Ez az életstílus nem mindenkinek élhető, de sokan vonzódnak hozzá. Ez az életmód egyfajta belső Zen állapotot hivatott megteremteni. Rideg benyomásának ellenére ebben a koncepcióban elengedhetetlenek a luxus elemek.

 

Jellemzőek az alig észrevehető, falba olvadó, fogantyú nélküli beépített szekrények, ezzel ellentétben a minimális mennyiségű mobil bútor és kiegészítők használata. Ez a maximális helykihasználtság mellett rendet és könnyű tisztántarthatóságot eredményez megkönnyítve mindennapjainkat. Igyekszünk mindent elrejteni, csak a valóban fontos dolgokat előhagyni, kiemelni.

 

Anyaghasználatot tekintve elsődleges jogot élveznek a nyers textúrák és nagy, egybefüggő felületek: a beton, bontott tégla, csiszolatlan kő, hatalmas pala burkolatok, a természetet becsempésző fa. Emellett fontosak a fém felületek, az üveg és tükör. Ezen anyagok nyers hatását ellensúlyozzuk a kiegészítőkkel: földre omló, lágy függönyanyag, nagy szövésű puha szőnyeg, az ágyra vetett meleg szőrmetakaró, de drámai hatást kelthet akár egy erős kontrasztot alkotó kristálycsillár is. 

 

Központi szerepet tölt be a funkcionális és hangulati architecturális világítás használata, illetve a beépített hangrendszerek – hogy egy nehéz nap végén méltó módon lazíthassunk kedvenc zenéinket hallgatva.

 

Bár nem sok ember látja ezen enteriőrökben a belső béke és boldogság lehetőségét, a koncepció lényege, hogy a fölösleges dolgok kizárásával legyen időnk és energiánk azzal foglalkozni, amivel valóban fontos lenne:   Önmagunkkal.

bottom of page